Skip to main content
Diëtiste Zonhoven
Diëtiste Zonhoven

Ziektespecifiek dieet

diabetes

In België hebben we geen exacte cijfers van het aantal mensen met diabetes maar het wordt geschat op 8 procent van de volwassen Belgische bevolking of 1 op de 12 volwassen personen. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om diabetes type 2 (vooral mensen ouder dan 40 jaar) en minder dan 10% over diabetes type 1 (vooral mensen jonger dan 40 jaar). Naar schatting weet 1 op de 3 mensen met diabetes niet dat hij of zij de aandoening heeft.
In totaal zijn er dus ruim 1 miljoen Belgen met hoge bloedsuikerwaarden die in aanmerking komen voor de preventie of behandeling van diabetes en/of hun verwikkelingen.

In de Eetpraktijk kan je terecht wanneer er door de huisarts of specialist (endocrinoloog) (pre)diabetes type 2 is vastgesteld.

Bij diabetes type 2 wordt er onvoldoende werkzame insuline afgegeven door de pancreas (alvleesklier). Er zijn verschillende risicofactoren om diabetes type 2 te ontwikkelen:

Ziektespecifiek dieet
  • Overgewicht (voornamelijk ter hoogte van de buik)
  • Te weinig bewegen en ongezonde voedingsgewoonte
  • Erfelijkheid
  • Oudere leeftijd
  • Voorgeschiedenis van verhoogde bloedsuiker (Bv. zwangerschapsdiabetes)
  • Roken

Aan sommige factoren kan je niks veranderen, maar op andere heb je wel een invloed en hier willen wij je graag mee helpen. Indien je de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen zijn 3 elementen van belang:

  • Een gezonde levensstijl: gezonde voeding en een gezond gewicht, voldoende beweging, niet roken…
  • Eventueel opstart van medicatie
  • Goede medische opvolging.

Wij begeleiden je graag om (terug) een gezonde levensstijl te ontwikkelen.
Sommige patiënten met type 2 diabetes krijgen jaarlijks 2 raadplegingen bij een diëtiste gedeeltelijk terugbetaald. Vraag dit zeker even na bij je behandelend arts.

hart en vaat

Onder hart- en vaatziekten vallen heel wat aandoeningen, zoals hartritmestoornissen, vaatvernauwingen, hoge bloeddruk…
Een gezonde levensstijl en dus ook een gezonde voedingsgewoonte kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een verhoogde cholesterol of een verhoogde bloeddruk proberen we je o.a. meer info te geven over het gebruik van gezonde/goede vetten en geven we tips om zoutarm te leren koken.

nierproblemen

Bij beginnende nierschade passen je nieren zich nog aan. Ze zullen harder gaan werken, om het verlies van de deels weggevallen nierfunctie op te vangen. Maar zonder behandeling raken je nieren steeds meer beschadigd.
De voeding kan een belangrijke rol spelen. Zo wordt er o.a. gekeken naar een goede vocht- en zoutinname.

Dieet
  • Mijn suikerwaardes waren al een tijdje te hoog, maar ik dacht dat ik juist at en bleef zo verder doen. Mijn huisarts vroeg me meerdere malen toch eens naar de Eetpraktijk te gaan. En gelukkig...ik ontdekte dat ‘juist eten’ voor mijn suiker net iets anders was dan wat ik dacht. Enkele maanden later was mijn bloedsuiker genormaliseerd en dit is ondertussen al 2 jaar zo.

    - Frank -
Dietiste

Contact

Heeft u specifieke vragen? Neem gerust contact op.
De Eetpraktijk Logo
Toekomststraat 6 - 3583 Paal-Beringen
Stenenkruisweg 97 - 3520 Zonhoven
0474/ 68 55 63
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © eetpraktijk.be | Privacy policy