Gastro-intestinale problemen
Je spijsverteringsssteem werkt letterlijk om spijs (voedsel) te verteren. Hierbij worden er voedingsmiddelen afgebroken en omgezet naar voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Niet enkel onze mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm zijn hierbij betrokken. Ook de lever, galblaas en alvleesklier hebben een functie in dit proces. Klachten en problemen ergens in dit verteringsproces komen dan ook vaak voor. Voedingsaanpassingen kunnen hier vaak bij helpen. Indien nodig zal je behandelend arts je hiervoor naar een diëtiste verwijzen.
Omdat de mogelijks optredende problemen heel ruim kunnen zijn, bespreken wij hier enkel 2 aandoeningen waarbij wij vaak advies geven.
Prikkelbare darm
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) (In het Engels IBS of Irritable Bowel Syndrom) kan klachten zoals een opgeblazen gevoel, krampen of een verstoord stoelgangpatroon veroorzaken. De darm als orgaan is normaal, maar de functie van de darm vertoont stoornissen. De dikke darm reageert heviger dan normaal.
Heb je de diagnose van PDS gekregen, dan kan je door het volgen van het laag FODMAP dieet je klachten sterk doen verminderen. Je moet dan onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtiste gedurende 4 tot 6 weken verschillende FODMAP bronnen uit je voeding weg laten om de klachten zo goed mogelijk te verminderen. Nadien volgt dan een herintroductiefase, waarin gezocht wordt naar jouw triggers. Want gelukkig reageer je meestal niet op alle FODMAP’s maar slechts op enkele.
Coeliakie
Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, is een complexe aandoening te wijten aan een permanent onvermogen gluten uit de voeding te verdragen. Gluten beschadigen het dunnedarmslijmvlies, zodat er een afvlakking ontstaat van de dunne darm, met slechte opname van voedingsstoffen, diarree, constipatie, groeiachterstand, vermoeidheid, … als gevolg. Coeliakie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen worden vastgesteld. De diagnose kan vermoed worden door een bloedonderzoek, maar kan enkel met zekerheid gesteld worden door een dunnedarmbiopsie.
De behandeling van coeliakie omvat een strikt glutenvrij dieet, levenslang.
Intoleranties
De meest voorkomende intolerantie is die voor lactose of melksuiker. Deze voedingsstof komt van nature voor in melk- en melkproducten, maar wordt ook aan heel wat voedingsmiddelen toegevoegd, zoals vleeswaren, koekjes, kant-en-klare maaltijden….
Wanneer je een lactose bevattend voedingsmiddel eet of drinkt gaat het enzym lactase in je dunne darm aan de slag. Lactase gaat lactose opsplitsen in glucose en galactose en wordt in deze vorm dan opgenomen in je bloed.
Lactose-intolerantie wil zeggen dat je al dan niet tijdelijk een tekort hebt aan het enzym lactase. Hierdoor wordt de ingenomen lactose onvoldoende verteerd en komt het onafgebroken in de dikke darm terecht. De aanwezige darmbacteriën gaan de lactose dan fermenteren, waardoor er o.a. gassen ontstaan. Deze kunnen voor klachten zoals, winderigheid, diarree, krampen, een opgeblazen gevoel… zorgen.
Aan de hand van een lactose-ademtest kan je laten testen of je al dan niet lactose intolerant bent. Gedurende een 3-tal weken dien je een strikt lactose-vrij dieet te volgen om klachtenvrij te geraken, waarna je geleidelijk aan terug lactose kan invoeren om na te gaan wat jouw tolerantie niveau is.
-
Ik kreeg van mijn darmspecialist te horen dat ik het prikkelbare darm syndroom heb. Het laag fodmap dieet zou hulp kunnen bieden. Trui heeft me in dit toch wel moeilijke dieet wegwijs gemaakt. Ik weet nu, enkele maanden verder, welke voedingsmiddelen ik moet vermijden en ben hierdoor zo goed als klachtenvrij.
- Marc -
Contact
Laatste nieuws
Stenenkruisweg 97 - 3520 Zonhoven