- de hoeveelheid ingenomen voedsel (teveel of teweinig)
- ongecontroleerd eten (eetbuien)
- purgeren dmv braken of het gebruik van laxeermiddelen
- te frequent eten
- selectief of kieskeurig eten (waaronder voedselweigering, voedselaversie en selectief eten)
- te snel of te traag eten
- storend eetgedrag aan tafel
- andere: vb. slikangst
Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen. De bekendste zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder (eetbuistoornis).
Anorexia nervosa
Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen maar kan ook jongens treffen. Ze hebben een drang om steeds dunner te worden. Ze zijn in hun beleving nooit mager genoeg en hebben een verstoord lichaamsbeeld. Ze gaan extreem minder eten, worden hyperactief en willen steeds in beweging zijn. Er bestaan 2 vormen: restrictieve anorexia en gemengde of purgerende anorexia. Restrictief wil zeggen dat de patiënt strikt dieet of vast en zeer veel sport om het gewicht te verminderen. Bij gemengde of purgerende anorexia wordt er via braken of laxeren gecompenseerd voor het innemen van voeding.
Boulimia nervosa
Mensen met boulimia nervosa hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel. Vaak hebben ze het gevoel dat ze de controle verliezen en niet kunnen stoppen. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde. Na de eetbuien proberen ze het eten weer snel uit hun lichaam te krijgen zodat ze niet dikker worden. Ze doen dit door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen.
Binge Eating Disorder of eetbuistoornis
Binge eaten oftewel in korte tijd enorm veel eten. Eigenlijk net als iemand met boulimia nervosa met verschil dat deze patiënte hierna niet proberen het voedsel weer kwijt te raken. Zij worden dus vaak heel zwaar.
Het enorm veel eten gebeurt vaak alleen en stiekem. Na een eetbui zijn er vaak gevoelens van schuld en schaamte. Hoe kunnen wij, als diëtiste, hierbij helpen?
- verkennen van het eet- en of gewichtsprobleem
- informatie geven
- voeding terug veilig maken
- begeleiden naar een normaal voedingspatroon (en vaak ook naar een gezond gewicht)
Hierbij werken wij graag samen met de behandelend psycholoog of andere hulpverleners.