Skip to main content
Diëtiste Zonhoven
Diëtiste Zonhoven

Eetstoornissen

Over het gebruik van de termen eetprobleem en eetstoornis bestaat er wat onduidelijkheid. Bij kinderen onder de 6 jaar spreekt men zelfs van een voedingsprobleem of voedingsstoornis. Dit omdat deze kleine kinderen nog 'gevoed' worden.

Een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Een eetstoornis kan en zal je hele leven en functioneren negatief beïnvloeden en in de weg staan. Bij iemand met een eetprobleem gaat veel aandacht uit naar eten of vermijden van eten, maar het belemmert vaak niet je dagdagelijks functioneren. Een eetprobleem kan wel uitgroeien tot een eetstoornis wanneer de verstoring van het eetgedrag problematisch wordt en een goed fysiek, psychisch en sociaal functioneren niet meer kan. Je voelt je zo ongelukkig dat je onder andere moeilijkheden krijgt op school of op het werk, je sociale activiteiten beperkter worden… Dit proces verloopt geleidelijk (soms zelfs onopgemerkt) tot er ernstige gevolgen opduiken.

In elk geval wijkt het eetgedrag af van het normale eetgedrag. Wat kan er afwijkend zijn?

Eetstoornissen
 • de hoeveelheid ingenomen voedsel (teveel of teweinig)
 • ongecontroleerd eten (eetbuien)
 • purgeren dmv braken of het gebruik van laxeermiddelen
 • te frequent eten
 • selectief of kieskeurig eten (waaronder voedselweigering, voedselaversie en selectief eten)
 • te snel of te traag eten
 • storend eetgedrag aan tafel
 • andere: vb. slikangst
Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen. De bekendste zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder (eetbuistoornis).
Anorexia nervosa
Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen maar kan ook jongens treffen. Ze hebben een drang om steeds dunner te worden. Ze zijn in hun beleving nooit mager genoeg en hebben een verstoord lichaamsbeeld. Ze gaan extreem minder eten, worden hyperactief en willen steeds in beweging zijn. Er bestaan 2 vormen: restrictieve anorexia en gemengde of purgerende anorexia. Restrictief wil zeggen dat de patiënt strikt dieet of vast en zeer veel sport om het gewicht te verminderen. Bij gemengde of purgerende anorexia wordt er via braken of laxeren gecompenseerd voor het innemen van voeding.
Boulimia nervosa
Mensen met boulimia nervosa hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel. Vaak hebben ze het gevoel dat ze de controle verliezen en niet kunnen stoppen. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde. Na de eetbuien proberen ze het eten weer snel uit hun lichaam te krijgen zodat ze niet dikker worden. Ze doen dit door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen.
Binge Eating Disorder of eetbuistoornis
Binge eaten oftewel in korte tijd enorm veel eten. Eigenlijk net als iemand met boulimia nervosa met verschil dat deze patiënte hierna niet proberen het voedsel weer kwijt te raken. Zij worden dus vaak heel zwaar.
Het enorm veel eten gebeurt vaak alleen en stiekem. Na een eetbui zijn er vaak gevoelens van schuld en schaamte. Hoe kunnen wij, als diëtiste, hierbij helpen?
 • verkennen van het eet- en of gewichtsprobleem
 • informatie geven
 • voeding terug veilig maken
 • begeleiden naar een normaal voedingspatroon (en vaak ook naar een gezond gewicht)
Hierbij werken wij graag samen met de behandelend psycholoog of andere hulpverleners.
Dieet
 • Toen onze dochter, Hanne, een eetstoornis ontwikkelde startten we met begeleiding van psychiater, psycholoog en diëtiste. Lobke leerde haar om zich terug veilig te voelen met wat ze at, haar gewicht te normaliseren, haar uit te dagen qua eten en ook te “vertalen” naar ons toe als ouders. Het is een lange weg, maar stap voor stap komen we er samen wel uit.

  - Veerle -
Dietiste

Contact

Heeft u specifieke vragen? Neem gerust contact op.
De Eetpraktijk Logo
Toekomststraat 6 - 3583 Paal-Beringen
Stenenkruisweg 97 - 3520 Zonhoven
0474/ 68 55 63
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © eetpraktijk.be | Privacy policy